Ako umiera mestský holub?

  <p>

Videl som v meste holuba. Holubov je v meste habadej, ale tento bol iný. Sedel uprostred námestia SNP. Ako keby sedel na vajciach. Len tam sedel, občas si prečistil perie alebo pretiahol krídla, ale nekorzoval, ako to robia jeho kolegovia.

Aj jeho výzor bol taký, zanedbaný. Tam, kde mali ostatní dúhové farby (na krku a na krídlach), bol on biely s čiernymi škvrnami. Domyslel som si, že je starý a prešedivený.

Občas vstal a trochu sa natočil alebo urobil niekoľko ťažkých krokov, kým zasa sadol. Raz, keď sa k nemu blížila skupina ľudí, ktorí ho evidentne nemienili obísť, vyletel a zosadol o pár krokov ďalej. Tam sa mi pozoroval horšie, lebo na lavičku vedľa mňa si sadla mladá gotička s červeným vyšívaným pentagramom (našťastie dobrým, nie zlým) na čiernej kabelke. Výhľad na starnúceho holuba mi clonili jej nohy v čiernych sieťovaných pančuchách.

Holub čas od času urobil zopár pomalých krokov. Po niekoľkých minútach na gotičku zavolal nejaký redneck z druhej strany námestia a ona sa pobrala za ním.

Ako umiera taký mestský holub? V prírode ho asi v takomto stave nejaká kuna, líška alebo orol zjedia (alebo donesú svojim blízkym). V meste asi zomierajú na starobu a namiesto domova dôchodcov majú dlažbu námestia. Čo sa deje, keď na nich príde ich chvíľa? Stuhnú na mieste a smetiari ich na ďalší deň hygienicky hodia do koša? Asi áno. Inak mi to nenapadá.

Tags: