O slovenskej mentalite (alebo "ako so mnou vy...")

  <p>

Po českých majstrovstvách (tu o nich píšem) som bol vo veľmi príjemnom duševnom rozpoložení a vravel som si, aká že je to DDR úžasná vec. Jedným z dôvodov takejto nálady bolo aj stretnutie s členmi CzechDDR (to je česká asociácia DDR), ktorá majstrovstvá organizovala. Bolo znich cítiť, ako majú DDR radi, a ako sa plus-mínus majú radi aj medzi sebou.

Potom som bol ešte inde, potom som sa vrátil do pracovného procesu a DDR sa v mojom okolí, hlavne pôsobením Zuzky, Anina a Ľubora (čo sú ľudia ku ktorým som DDR dostal už dávnejšie, a oni majú veľa známych a veľa návštev; ku mne nik nezavíta pomaly čo je rok dlhý sad.gif), veselo šírilo.

Aj, skrsla mi hlave myšlienka, aké by to bolo pekné, keby také ako som zažil na českých majstrovstvách mali aj Slováci (takých ľudí, takú atmosféru, také majstrovstvá -- to posledné nie je možné, keďže my Slováci nemáme famóznu S'Tsung, ale aspoň tie prvé dve a približovať sa tou treťou).

Vedel som, že po Slovensku sú roztrúsení aj iní ľudia ktorí hrávajú DDR. Považoval som za absolútne prirodzené, že ak má takáto bohumilá organizácia vzniknúť aj na Slovensku, nemala by to byť "one-man show", ale naopak, mala byť všeobecná, a teda jedine správne riešenie je nájsť tých ostatných a založiť to spoločne.

To sa práve blížil Comics Salón 2006, akcia, kde okrem komixov, anime, fantasy, sci-fi apod. bola v programe aj DDR sekcia, ktorú malo organizovať práve CzechDDR. Potešil som sa veľmi, že dve muchy jednou ranou zabijem (to je len príslovie, ja živé tvory nezabíjam) -- aj sa stretnem s ľuďmi z CzechDDR, ktorých som už nejaký čas nevidel, aj sa skontaktujem s inými Slovákmi. Mal som plán predebatovať tieto veci priamo na Comics Salóne, a tak som pár dní pred ním kontaktoval jediného človeka, o ktorom som vedel (nazvime ho N.N.). Dlho sa neozýval, a keď som sa s ním konečne skontakoval, predostrel mu idey a spýtal sa, koho by som od nich mal kontaktovať ako najDDR, povedal niečo ako: "No, áno, zopár nás tu takých je, môžeš kontaktovať mňa." A povedal, že nemá čas, že až po Comics Salóne, lebo je jeden z hlavných organizátorov.

Tak som zabil iba jednu symbolickú muchu, druhá musela počkať. Počas Comics Salónu som získal niekoľko kontaktov, aby mohla byť slovenská DDR asociácia založená s čo najširším zastúpením.

Nijako zvlásť som sa neponáhľal (nešlo o život), a tak som sa o cca 2 týždne dozvedel od jedného z novospoznaných ľudí, že "už sa to rozbieha". A zistil som, že istý, nazvime ho F.F., si pár dní predtým rezervoval tú pravú slovenskú DDR doménu, že tam vyvesil skoro prázdne wiki a vyzerá, akoby bol veľký DDR nadšenec. Trochu som si nadával, že som bol taký pomalý, a doménu vlastní niekto iný, ale na druhú stranu, aspoň viem o ďalšom človeku (vlastne ľuďoch, keďže sa tam hovorilo o "my"), tak sa s ními spojím.

Spojil som sa s F.F. Zistil som, že on, spolu s N.N., už finišujú s prípravou občianskeho združenia, pričom už sú dohodnutí na budúcom vedení a N.N. bude predseda. Keď som sa ho pýtal, či ma N.N. nespomenul, bolo mi doslova odpovedané, že nie.

Spolu s kamarátkou Aďou som sa nanominoval na ich finálnu schôdzu pred poslaním stanov na ministerstvo vnútra. To, čo som tam zažil, sa dá nazvať len slovami "hrôza a des". Napriek prítomnosti dámy lietali kokoty a piče dvakrát v každej vete. Pilo sa pivo a atmosféra bola ako na žúre nevybúrených mladíkov. Mal som pocit: "čo tu robím?" (neskôr som zistil, že aj Aďa, keď po odchode povedala: "Decká! Cuciaci! S nimi chceme mať niečo spoločné?"). Síce mám sklon si ľudí a asi aj inštitúcie idealizovať, ale aj tak: NEDOKÁŽEM si predstaviť, že by schôdze vedenia CzechDDR prebiehali v takomto duchu. CzechDDR má úroveň. Títo to slovo asi ani nepoznajú.

Mal som asi celkom oprávnený pocit, že triktát vítaní nie sme, lebo oni si to založili ako zábavku vo svojom kruhu kamarátov, a aktívnych cudzích veľmi nechcú (tu ale musím spomenúť, že F.F. má plusový bod: počas našej mailovej komunikácie hovoril, že by bol veľmi rád, keby sa u DDR nestalo to, čo u manga-anime komunity, a teda že sú štyri organizácie a na každej akcii sú na seba ako supy).

Prečítali sme si hotové stanovy, niečo k nim povedali, ale moc času na to nebolo. Dozvedeli sme sa, že už čulo komunikujú s Positive Gamingom (firma zastrešujúca európske majstrovstvá a diania okolo tanečných automatov) a onedlho asi dostanú oficiálnu registráciu.

Do mozaiky som už potreboval len jeden kamienok: fakt, že s tým začali až po Comics Salóne. Ten mi bol potvrdený.

Rád by som vedel: je N.N. naozaj (prepáčte za tento druh slov, ale niekedy sú najvýstižnejšie) jeden brutálny kokot, alebo je toto norma správania sa na Slovensku?

<

p> Update 29.12.2006: Oprava niektorých faktov, a reakcia na útok, ktorý ma obviňuje z klamstiev a podzemných blogových útokov. Ad 1.) "pilo sa tam pivo" je treba uviesť na pravú mieru: aspoň jeden človek na tom stretnutí vypil aspoň jedno pivo. Niektorí zo zúčastnených sa cítili doktnutí tým, že by o nich z tohto článku mohlo vyplývať, že tam pili a že tam alkohol tiekol prúdom: netiekol. To, že dotknutí sú ortodoxní nealkoholici som nevedel (odkiaľ?) a usudzoval som podľa videného (piva) a počutého (krčmová úroveň komunikácie). Napriek ostatným veciam im za to, že sú v slovenskom prostredí nealkoholikmi, patrí moja úcta. Ad 2.) Motiváciou na napísanie tohto článku bol mail, ktorý som sa chystal poslať spomenutému F.F. o neveľkých nádejách našej možnej budúcej spolupráce, pričom som došiel k názoru, že je to téma na článok do blogu. Skutkový stav, ako ho vidím, som opísal ako článok do blogu, zverejnil ho a vzápätí som F.F. poslal mailom link naň v maili o neveľkých nádejách atď. Ako sa neskôr zistilo, technika v tomto prípade zradila a mail nedošiel (a ani ja si nepamätám oznámenie o nedoručení; ale mohlo sa stať, že som ho zmazal ako spam (niektoré spamy sa maskujú za nedoručenku)).

V každom prípade sa dôrazne dištancujem od toho, že by bol článok zverejnený ako ohováranie bez oslovenia zúčastnených; bolo to práve naopak.

>

Update 1.3.2007, 18.3.2007: Zmazané časti z predchádzajúceho updatu, ktoré sú už neaktuálne.

Tags: